Idéen til Cafe Retro (og dermed Foreningen RETRO) opstod i 2003, da en gruppe unge københavnere tog på inspirationstur til London og i den forbindelse besøgte en række forskellige, kreative caféprojekter. De begyndte at drømme om selv at lave en café i København, en café der skulle fungere som et andet hjem i byen, som et sted hvor mennesker kunne mødes i et afslappet, hyggeligt og uhøjtideligt miljø - på tværs af kulturer, holdninger og religioner.

 

De ønskede at caféen skulle baseres på et næstekærlighedsprincip, som både skulle realiseres i det interne miljø i caféen og gennem støtte til tredjeverdenslande ved hjælp af caféens overskud. Samtidig skulle caféen være et sted, hvor der var plads til kunst, kreativitet og refleksion.

 

Esther, Projektudvikler i REACT

Efter noget tids søgen efter lokaler viste der sig pludselig en mulighed for at leje de to nederste etager på Knabrostræde 26. Venner og familier blev hidkaldt til at påbegynde et omfattende renoveringsarbejde, og der kom flere og flere frivillige til.

 

Undervejs i renoveringsarbejdet blev der samlet en masse gamle møbler sammen, som skulle bruges i caféen for at sikre stemningen af dagligstue og afslappethed. Under indsamlingen opstod ideen til at kalde caféen Retro, et forslag der vandt gehør da det ikke bare beskrev indretningen men også det andet formål med caféen, nemlig ?at gå tilbage?, at eftertænke. Dertil kom at navnet Retro kunne betegne et andet anliggende, nemlig at man gerne ville tilbage til det essentielle for mennesket, nemlig kærlighed, tillid og fællesskab.

 

Den 4. november 2004 var alt klart til åbning. Det gik forsigtigt i starten, men efter en officiel åbningsfest den 28. januar 2005 var caféen klar til at holde åbent på daglig basis.

 

Cafe Retro idag eksisterer ved hjælp af flere hundrede frivilliges arbejdskraft. Vi har fået etableret vores egne udviklingsprojekter i Sierra Leone. I oktober 2010 kunne vi fejre åbningen af vores hyggelige og hjemlige søstercafé Retro Nørrebro i Jægersborggade. Og i september 2013 åbnede så vores største investering til dato: Spisehuset Rub&Stub, som er en restaurant, der vil sætte fokus på madspild bl.a. ved at lave mad af donerede overskudsfødevarer fra producenter og forretninger.